Baru baru ni dalam fb banyak pulak update pasal mihun sup chinese style ni..mcm mcm cara...so saya pun screenshot simpan. Si sulong suka dgn mihun sup..so baru ni saya masak untuk dia...yg ni saya dah ubah sikit2..ikut selera masing masing la ye...yg ni simple je..tak perlu tumis-tumis..rebus sahaja..
Resepi:
Sup:
5 ulas bawang putih
1 kiub pati ayam
udang
fishball
sawi bunga
mihun
Cili Kicap:
Cili padi
1sudu kecil Sos ikan
Kicap Cair
Limau nipis
Bawang putih dicincang halus dan di goreng dalam 5 sudu besar minyak masak. Goreng sampai garing kekuningan dan angkat dengan minyak sekali.
Didihkan air....ikutla nak banyak mana..saya buat dalam setengah periuk sederhana..dalam 500ml air.
Masukkan 2 sudu minyak bawang putih dgn bawangnya sekali dalam air mendidih. Masukkan kiub pati ayam. Biarkan mendidih. Masukkan udang dan fishball...last sekali masukkan sawi dan tutup api.
Sebelum tu rasa la masinnya cukup ke tidak. Dah pun siap supnya. Senangkan...
Mihun di celur dengan air panas .Nak makan ambik mihun curahkan supnya..kalau suka boleh tabur daun sup daun bawang dan bawang goreng.Makan dengan cili kicap..sedap..berkali kali tambah...untuk cili kicap tu just potong cili padi masukkan sos ikan kicap cair dan perahan asam limau. saya cuma pakai sehiris je..Anak saya tak makan udang so saya goreng ayam dan carik carikkan ayam tu. Nak makan baru tambah.
No comments:
Post a Comment