Wednesday, 9 September 2015

Sambal udang berlada

Saya suka beli udang..tak kira udang apa pun..masak lemak masak sambal goreng kunyit...org kat rumah pun suka walaupun ada yg alergik...kalau kat rumah semua suka kalau udang masak sambal..baru ni pegi pasar penambang beli udang besar fresh lagi..semalam mak suruh buat sambal..maka semalam dinner dgn sambal udang berlada..yg ni saya masak kering sikit atas permintaan mak....
Bahan-bahan:
2 sudu besar bawang merah (10 biji bwg merah)
1/2 sudu besar bawang putih (5 ulas bwg putih)
(Saya guna bawang yg dah siap kisar)
1 1/2 mangkuk cili giling kalau guna cili kering dalam 20biji
Air asam jawa pekat 1 sudu besar
Gula,garam dan perasa.
Udang 1kg (udang yg saya guna ni udang kertas yg besar)
Tumis bawang merah,bawang putih sampai garing. Masukkan cili giling. Kacau sampai cili tu masak dan pecah minyak..masukkan gula..kacau sampai dia warna merah hitam..masukkan garam dan serbuk perasa...kemudian masukkan udang..kacau balik dalam 5 ke 7 minit...akhir sekali masukkan air asam jawa..dan siap..saya masukkan udang dulu sebab udang akan keluarkan jus bila kita masak..so kita boleh agak byk mana nak letak air asam jawa..kalau siapa yg nak lebihkan sambal boleh tambahkan air sikit..

Dalam resepi ni saya guna cili giling. Sebenarnya saya lebih suka guna cili kering tapi stok takde..kalau cili giling saya hanya gunakan jenama PADI..cili dia mmg asli merah pun cantik..tak macam cili yang lain byk tepung...
Cari jenama ni..keluaran bumiputera


Tengok warna dia mmg merah

Selamat mencuba!!


No comments:

Post a Comment