Wednesday, 9 September 2015

Sambal Udang Petai


Siapa suka makan petai??? saya sebenarnya tak makan pun petai ni..tapi haritu husband pergi memancing bawak balik petai...(errrr..org memancing bawak balik ikan tapi dia bawak balik petai)...so mak kata..masakla petai tu buat sambal bagi dia makan...mula mula nak buat sambal bilis dgn petai..then mak kata buat la sambal udang..sedap sikit...maka saya pun masakla sambal udang petai......resepi kat bawah ye..

Resepi:
1/2 Kilo Udang laut
3 papan petai
2 Sudu besar bawang merah
1/2 Sudu besar bawang putih
1 1/2 Mangkuk Cili Giling
Air asam jawa
Gula,garam dan serbuk perasa.

Tumis bawang merah dan bawang putih sampai garing. Masukkan cili giling, tumis sampai garing dan pecah minyak...masukkan gula, garam sikit dan serbuk perasa sikit...tumis sampai warna sambal jadi merah gelap....jangan hangus ye...kemudian masukkan udang dan petai...kuatkan sikit api..kacau balik udang dalam 5 minit..slowkan api masukkan air asam jawa...saya masukkan dalam 2 sudu besar..dan biarkan dalam 2 minit..dan siap boleh makan....siapa yg suka lebih sambal lebih bsah boleh tambahkan air...macam saya, saya suka yg pekat-pekat macam ni..yummy...


No comments:

Post a Comment